Finns några olika vägar att gå…

Var på SSL-möte i går. Lagen från söder i Mölnlycke och lagen från norr i Uppsala. Jag satt med i gruppen med webb-TV/TV-avtal. Om vi kom någon vart skall jag väl låta vara osagt men ibland kan ju diskussionerna efter att de lagt sig lite leda fram till något. Man får idéer liksom i efterhand. Inget revolutionerande kanske men ändå.

Vi sitter just nu med ett TV-avtal som går ut efter denna säsongen samt ett avtal med en streaming leverantör som går ut samtidigt. Beröm till förbundet som i det nya avtalet för webb-TV’n inte tecknade längre avtal så att man kan synka dessa.

För hur vill vi ha det. Egentligen. Det klart att många drömmer om ett stort fett TV-avtal där förbund och klubbar får en massa pengar och det kommer folk och producerar proffsiga sändningar från varje hall, varje omgång och det visas i TV och på playkanaler. Att SVT, TV4 eller Viasat tar ett jättegrepp om SSL med veckans match, försnack och studioprogram eller hur nu upplägget kan se ut. Men. All in. Samtidigt vet vi att det där blir en utmaning med herr och dam och rättvisetänket.

Förmodligen kommer det inte bli riktigt så. TV4 har väl kanske försökt så gott de kunnat men hoppandet mellan kanalerna som nu sker gör mig tokig. Vår match i söndags gick i tolvan och måndagens match i TV4 Sport. En kanal jag hade innan men inte längre efter att TV4 Sport blev Tolvan och tog den kanalplatsen men ändå fanns kvar. På annat ställe i ett för väldigt många annat kanalpaket. Ja. Ni kan det där. Inte helt lätt. Och hur många mailadresser skall man ha för att registrera sig för en gratismånad när det blir innebandy på TV.

Men. Ändå eller trots allt. Som jag har förstått det är det ändå så att TV siffrorna varit helt ok med våra mått mätt.

Men. Skall vi ha ett nytt TV-avtal

Vi kanske skall gå vår egen väg. Skapa en egen kanal. En RIKTIG SSLplay. Där alla matcher ligger, där allas intervjuer och highlights hamnar. Lite som de var fram till i januari. Där man kan köpa matcher på tre, kanske fyra olika sätt. Lösa matcher som idag såklart. Men precis som på andra ställen även månadsabonnemang. Självklart skall vi även kunna köpa säsongskort. Både för sitt lag men framför allt för HELA SSL. Du skulle alltså kunna kolla på alla matcher oavsett lag både live och i arkivet. ALLA.

Tänk så oändligt mycket mer innebandy man hade sett själv. Och så otroligt mycket mer tittare vi hade haft på varje sändning. Vilket såklart hade gjort att det blivit ännu roligare att sända. Vilket med största sannolikhet hade gjort sändningarna ännu bättre.

Och sedan skall man såklart kunna gå in på sin Apple-TV och kunna se det på detta viset.

appleTV

Det skall med andra ord vara tillgängligt på samma sätt som vilken playkanal som helst. Inte bara via datorn utan i plattor och mobiler också såklart. Enkelt att navigera och väldigt många matcher att välja på.

Är detta genomförbart. Såklart det är. Men. Det är samtidigt lite knixigt. Alla föreningar har oerhört olika förutsättningar för hur de sänder. En del har köpt in egen utrustning och sänder med ideella medel. En del har fått utrustning, en del köper produktioner lokalt. Men. För många börjar det bli pengar som är ganska viktiga för verksamheten. Kan meddela att för Warbergs del budgeterar vi med en intäkt på cirka 100’ denna säsongen. Vi kör idag en helt ideell produktion där alla som jobbar med det gör det gratis. Dessutom någon som varit snäll att köpa in all utrustning. Så har inte alla det. Det vet jag.

Det är ju inte heller helt enkelt att räkna på. Men, för att kunna ha en liten aning om var det skulle kunna landa har jag såklart gjort det. Jag har på sista strecket lyft in Warberg eftersom jag har lite koll på just deras siffror och vi vet att prognosen är att det kommer att utbetalas närmare 2 miljoner för alla sändningar totalt på sslplay denna säsongen.

Jag räknar med 5000 abonnenter totalt. Hälften köper säsongskort för 599 kr. Andra hälften månadsabonnemang, i snitt 4 månader som varje månad kostar 149 kr. Det försvinner moms, kortavgifter och streamingföretaget skall såklart också ha betalt. Kvar är redan här ungefär samma peng som förväntas betalas ut denna säsongen. Sedan skulle jag vilja ha in något som triggar föreningarna att sälja abonnemang, både säsongskort och månadsavtal. Den delen lämnar vi utanför så länge men ändå en viktig sak. Kan föreningarna tjäna mer pengar på att förmedla ett köp så tror jag att man med största sannolikhet kommer att göra detta.

Sedan tänker jag att man fördelar dessa pengar utifrån hur många tittare man har på sina sändningar. I detta fallet blir man alltså mer belönad om man har 500 tittare än om man har 50 på sina matcher. Ganska logiskt.

Vi kommer självklart fortfarande ha en del som köper matcher löst även om dessa kommer att minska drastiskt.

Nästa del är inledningsvis en ganska eller väldigt viktig del i början. Förbundet går in och ger varje förening, varje match ett sändningsbidrag på 4000 kr. Detta för att kunna kvalitetssäkra och garantera att det blir en bra nivå och en hjälp för de som köper in sina produktioner. Sänder man av någon anledning inte får man inga pengar. Detta blir såklart en stor utgift för förbundet men första året ändå 1 miljon billigare än vad nuvarande TV-avtal är för dem. 1 miljon. Tror att man på sikt kan sänka sändningsbidraget till klubbarna men att det kanske utgår ett bidrag till nyuppflyttade klubbar så att det kan vara på banan direkt första året vilket kan vara svårt annars.

Damerna blir en stor vinnare då de får in mer pengar på garanti än vad de får idag överhuvudtaget. Tittandet på daminnebandyn kommer också med största sannolikhet öka rejält.

Vi kommer att ha bra bilder från varje match till TV. Det kanske dessutom blir ännu mer intressant om vi kan öka tittandet och se de olika stjärnorna oftare. Och de kanske inte bara skall få allt utan kostnad. Det kanske snart är dags för oss att kunna ta betalt.

Supporter-Viktor i Varberg kan ju om han köper ett årskort se alla matcher med Rasmus Enström också om han vill. Flera gånger dessutom. Idag kollar han förhoppningsvis när Falun kommer på besök och när Warberg spelar borta. Våra stjärnor skulle faktiskt kunna blir större stjärnor och alla matcher bygger ett intresse för när han kommer på besök till respektive ort.

Självklart skulle vi behöva ha ett centralt magasin en gång i veckan. Helst med ett lite tyngre namn som ankare med gäster, klipp, Skypeintervjuer. Gärna live. Ni kanske kommer ihåg att jag, Kimmo och Bult med gäster körde Studio SSL för två säsonger sedan. Vi hade 4000 tittare i början. Med hjälp av Twitter som var enda kanalen vi spred det på. Intresset finns med andra ord. Men, detta blir svårare att finansiera i första steget är jag rädd.

Har vi en plattform med allt detta innehåll borde vi såklart en gång för alla sälja reklam på en sådan plattform. Vi hade i januari innan vi bytte plattform cirka 120 000 visningar. Tro att vi lätt kan dubblera den och då blir det intressant för ganska många att få vara med att synas vilket såklart skall få kosta. Förbundets avtalssponsorer syns självklart från början och har förmodligen större exponering än vad de har idag. Trots att man inte syns i TV.

För handen på hjärtat. Det vanliga TV-tittandet ökar ju inte direkt. Det vet vi. Vi tittar när det passar oss på ett helt annat sätt och inte nödvändigtvis framför TV’n.

Finns det risker. Självklart.

Många kommer aldrig att få se en vanlig SSL-match. För dem är det är stort steg att köpa en match på webben för att kolla om det kan vara något kul.

Just det. Vad skulle Warberg få in på detta förslaget. 183’000 kr. Säljer vi dubbelt så många abonnemang står det ytterligare 100’000 kr.

Säger inte att det är så här vi skall göra men det kan vara en väg att gå.

Det klart att det är bra att synas i TV. Du når varje gång många tittare som aldrig hade funderat på att köpa en match på webben.

Men. Vi behöver fundera. Nu.

/Jonas

@klavberg